Produkcja pierwotna oraz działalność w zakresie dostaw bezpośrednich

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brzesku, przypomina o obowiązku rejestracji lub zatwierdzenia działalności podmiotów działających na rynku wytwórców żywności. Powyższa powinność wynika z treści art. 61-67 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594 z późn. zm.). Zgodnie z art. 61 wskazanej ustawy państwowy powiatowy inspektor sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji, zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które m.in.: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego. Zgłoszenie rejestracji prowadzenia produkcji roślinnej należy dokonać na określonym wniosku (formularzu), który brzeska Stacja udostępnia pod adresem: http://www.brzesko.psse.alte.pl/index.php?id_kat=20

Rejestracja o jakiej mowa w ustawie jest wymagana w odniesieniu do:

a)       działalności w zakresie dostaw bezpośrednich,

b)      gospodarstw agroturystycznych,

c)       zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet,

d)      podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.

Szczegółowy opis zagadnień związanych z przedmiotem rejestracji lub zatwierdzenia prowadzonej działalności, w tym uściślenie pojęć wraz ze wskazaniem aktów prawnych które jej przywołują, znajdą Państwo pod adresem: http://pssesuchabesk.wsse.krakow.pl/index.php/obszary-dzialan/nadzor-sanitarny/86-zywienie/248-produkcja-pierwotna-dostawy-bezposrednie

Kontakt

Sekretariat:
tel. (+48 14) 66-30-743
fax (+48 14) 68-63-310
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2017  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzesku