Światowy Dzień Zdrowia 2015 - Bezpieczeństwo Żywności

Czy nasza żywność jest bezpieczna?

Do zadawania tego pytania prowokuje nas w tym roku WHO w związku z obchodami Światowego Dnia Zdrowia.

„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to hasło przewodnie kampanii, która łączy się z 67 rocznicą powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Tematem, na którym będziemy się w tym roku koncentrować to bezpieczeństwo żywności.

Przesłanie WHO do konsumentów:

1. Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu?

- Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.

- Dowiedz się, jakie niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne występują w twoim regionie.

- Dowiedz się, jakie środki o strożności należy stosować podczas przygotowywania posiłków z określonych artykułów spożywczych, które w razie nieodpowiedniego postępowania mogą być niebezpieczne (np. surowy drób).

- Dowiedz się, w jaki sposóbnależy przygotowywać i przechowywać potrawy z innych kultur, których nie znasz (np. sushi).

2. Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny

Podczas kontaktu z żywnością i przygotowywania posiłków postępuj zgodnie z zasadami: „pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”  (utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, gotuj dokładnie, gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców).

- Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.

- Znajdujące się w kuchni środki chemiczne przechowuj w bezpiecznym miejscu.

- Nie wykorzystuj ponownie pojemników, w których wcześniej znajdowały się substancje chemiczne, do przechowywania żywności.

- Podczas sprzedaży żywności na bazarach postępuj zgodnie z zasadami bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.

- Postępuj zgodnie z zasadami : „Pięć kroków zapewniających uprawę bezpieczniejszych owoców i warzyw (przestrzegaj zasad higieny osobistej, chroń pola przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt, wykorzystuj oczyszczone ścieki zawierające fekalia, oceniaj i kontroluj zagrożenia związane z wodą do nawadniania, dbaj o to, aby maszyny do zbioru i przechowywania plonów były czyste i suche) w celu zmniejszenia skażenia mikrobiologicznego podczas uprawy owoców i warzyw dla swojej rodziny lub społeczności lokalnej.    

3. Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk.

4. Dokonuj bezpiecznych/mądrych wyborów.

- Szczególną ostrożność zachowuj podczas przygotowywania posiłków dla kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych i chorych (czyli osób z osłabionym układem odpornościowym).

- Podczas spożywania posiłków kupowanych od ulicznych sprzedawców lub pochodzących z bufetów w hotelach i restauracjach upewniaj się, że ugotowane produkty nie mają kontaktu z produktami surowym, które mogłyby doprowadzić do skażenia produktów ugotowanych.

- Upewniaj się, że spożywane przez ciebie produkty są przygotowywane i przechowywane w odpowiednich warunkach higienicznych (czystość, dokładne gotowanie i przechowywanie w odpowiedniej temperaturze, np. w bardzo wysokiej temperaturze lub w lodówce/w lodzie).

- Podczas robienia zakupów nie wkładaj surowego mięsa, drobiu, ryb ani owoców morza do koszyka ani wózka sklepowego; przenoś je w osobnych siatkach.

- Udając się na bazar, pamiętaj o tym, że żywe zwierzęta mogą przenosić wiele chorób. Nie dotykaj ich ani nie zbliżaj się do nich za bardzo.

- Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa wody pitnej, przed jej wypiciem przegotuj ją lub poddaj uzdatnianiu.

5.  Jedz z przyjemnością

- Uczyń z bezpieczeństwa żywności sprawę priorytetową w celu zapobiegania chorobom przenoszonym drogą pokarmową, ochrony zdrowia swojej rodziny i społeczności, w której żyjesz, oraz uzyskania pewności, że żywność, którą spożywasz, jest bezpieczna.

- Spożywanie bezpiecznych, pożywnych i zdrowych posiłków dostarcza każdemu energii niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia.

- Jedzenie nas łączy. Świętuj, podając bezpieczne, pożywne i zdrowe posiłki.

- Dzięki jedzeniu zdobywamy nową wiedzę i nowe doświadczenia, a także uczymy się doceniać inne kultury.

- Żywność, gotowanie i jedzenie odgrywają kluczową rolę w każdej kulturze.

Więcej informacji związanych z propagowaniem hasła tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia znajdziecie Państwo w poniższej prezentacji, przygotowanej przez Panią Barbarę Jewiarz oraz okolicznościowej ulotce, którą również udostępniamy.

Pliki do pobrania
Download this file (Prezentacja.pdf)Prezentacja.pdf
Download this file (Ulotka.pdf)Ulotka.pdf

Kontakt

Sekretariat:
tel. (+48 14) 66-30-743
fax (+48 14) 68-63-310
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2017  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzesku