Kampanie społeczne

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. Święto narodziło się z inicjatywy dziennikarza Lynna Smitha, który w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień powstrzymali się od palenia  papierosów. W efekcie, aż 150 tysięcy ludzi spróbowało przez jedną dobę wytrzymać bez sięgania po papierosa.

W wyniku  powodzenia w/w przedsięwzięcia  Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało trzeci czwartek listopada za Dzień Rzucania Palenia. Idea dnia, w którym zachęca się palaczy do zerwania z nałogiem, przyjęła się także w innych krajach, od 1991 także w Polsce. Oczywiście 24 godziny nie wystarczą – mają jedynie zachęcić do całkowitego porzucenia nałogu.

 

Światowy Dzień bez Tytoniu

Corocznie, począwszy od 1988 roku -  31 maja -  obchodzony jest Światowy Dzień bez Tytoniu. Realizowana akcja jest częścią programu Europy wolnej od dymu tytoniowego, która  został przyjęta na Konferencji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podstawowym celem podejmowanych działań jest  zwrócenie uwagi na aspekty zdrowotne, społeczne, ekonomiczne palenia tytoniu.

 

Światowy Dzień Zdrowia – 7 kwietnia

Na pamiątkę powstania  Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – 7 kwietnia każdego roku obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi społeczności międzynarodowej na największe zagrożenia dla zdrowia publicznego oraz pojawiające się nowe problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Corocznie WHO określa nowe hasło poruszające najważniejsze kwestie zdrowotne.

Obchody Światowego Dnia Bez Tytoniu

Dnia 31 maja 2015 r. na terenie szkolnego boiska sportowego w Porębie Spytkowskiej odbył się Rodzinny Dzień Dziecka połączony z Obchodami Światowego Dnia Bez Tytoniu. Piknik zorganizowała dyrekcja, grono pedagogiczne oraz Rada Rodziców z Publicznej Szkoły Podstawowej.

Event wspierali Ochotnicza Straż Pożarna, Policja a także Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brzesku.

Dzieci w duecie z opiekunem brali udział w sportowych rywalizacjach. Konkurencjami były: bieg w slalomie z jajkiem, jazda w slalomie na rowerze, skoki w workach, skakanie na skakance, kręcenie hula hop, przeciąganie liny. Podczas eventu uczniowie szkoły rozdawali ulotki antytytoniowe, a także przypinki zakazu palenia. Odbył się także antynikotynowy quiz wiedzy, w którym zmagały się 3 drużyny w składzie dziecko-rodzic. Podczas eventu Oświata Zdrowotna PSSE w Brzesku wykonywała pomiar stopnia zatrucia organizmu dymem tytoniowym (CO) u palaczy oraz narażonych na działanie dymu tytoniowego. Pielęgniarka szkolna wykonywała pomiar ciśnienia krwi u zainteresowanych. W punkcie można było pobrać : testy sprawdzające stopień uzależnienia od tytoniu, motywacji do zaprzestania palenia oraz inne ulotki profilaktyczne.

 

Światowy Dzień Zdrowia 2015 - Bezpieczeństwo Żywności

Czy nasza żywność jest bezpieczna?

Do zadawania tego pytania prowokuje nas w tym roku WHO w związku z obchodami Światowego Dnia Zdrowia.

„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to hasło przewodnie kampanii, która łączy się z 67 rocznicą powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Tematem, na którym będziemy się w tym roku koncentrować to bezpieczeństwo żywności.

Przesłanie WHO do konsumentów:

1. Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu?

- Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.

- Dowiedz się, jakie niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne występują w twoim regionie.

- Dowiedz się, jakie środki o strożności należy stosować podczas przygotowywania posiłków z określonych artykułów spożywczych, które w razie nieodpowiedniego postępowania mogą być niebezpieczne (np. surowy drób).

- Dowiedz się, w jaki sposóbnależy przygotowywać i przechowywać potrawy z innych kultur, których nie znasz (np. sushi).

2. Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny

Podczas kontaktu z żywnością i przygotowywania posiłków postępuj zgodnie z zasadami: „pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”  (utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, gotuj dokładnie, gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców).

- Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.

- Znajdujące się w kuchni środki chemiczne przechowuj w bezpiecznym miejscu.

- Nie wykorzystuj ponownie pojemników, w których wcześniej znajdowały się substancje chemiczne, do przechowywania żywności.

- Podczas sprzedaży żywności na bazarach postępuj zgodnie z zasadami bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.

- Postępuj zgodnie z zasadami : „Pięć kroków zapewniających uprawę bezpieczniejszych owoców i warzyw (przestrzegaj zasad higieny osobistej, chroń pola przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt, wykorzystuj oczyszczone ścieki zawierające fekalia, oceniaj i kontroluj zagrożenia związane z wodą do nawadniania, dbaj o to, aby maszyny do zbioru i przechowywania plonów były czyste i suche) w celu zmniejszenia skażenia mikrobiologicznego podczas uprawy owoców i warzyw dla swojej rodziny lub społeczności lokalnej.    

3. Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk.

4. Dokonuj bezpiecznych/mądrych wyborów.

- Szczególną ostrożność zachowuj podczas przygotowywania posiłków dla kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych i chorych (czyli osób z osłabionym układem odpornościowym).

- Podczas spożywania posiłków kupowanych od ulicznych sprzedawców lub pochodzących z bufetów w hotelach i restauracjach upewniaj się, że ugotowane produkty nie mają kontaktu z produktami surowym, które mogłyby doprowadzić do skażenia produktów ugotowanych.

- Upewniaj się, że spożywane przez ciebie produkty są przygotowywane i przechowywane w odpowiednich warunkach higienicznych (czystość, dokładne gotowanie i przechowywanie w odpowiedniej temperaturze, np. w bardzo wysokiej temperaturze lub w lodówce/w lodzie).

- Podczas robienia zakupów nie wkładaj surowego mięsa, drobiu, ryb ani owoców morza do koszyka ani wózka sklepowego; przenoś je w osobnych siatkach.

- Udając się na bazar, pamiętaj o tym, że żywe zwierzęta mogą przenosić wiele chorób. Nie dotykaj ich ani nie zbliżaj się do nich za bardzo.

- Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa wody pitnej, przed jej wypiciem przegotuj ją lub poddaj uzdatnianiu.

5.  Jedz z przyjemnością

- Uczyń z bezpieczeństwa żywności sprawę priorytetową w celu zapobiegania chorobom przenoszonym drogą pokarmową, ochrony zdrowia swojej rodziny i społeczności, w której żyjesz, oraz uzyskania pewności, że żywność, którą spożywasz, jest bezpieczna.

- Spożywanie bezpiecznych, pożywnych i zdrowych posiłków dostarcza każdemu energii niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia.

- Jedzenie nas łączy. Świętuj, podając bezpieczne, pożywne i zdrowe posiłki.

- Dzięki jedzeniu zdobywamy nową wiedzę i nowe doświadczenia, a także uczymy się doceniać inne kultury.

- Żywność, gotowanie i jedzenie odgrywają kluczową rolę w każdej kulturze.

Więcej informacji związanych z propagowaniem hasła tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia znajdziecie Państwo w poniższej prezentacji, przygotowanej przez Panią Barbarę Jewiarz oraz okolicznościowej ulotce, którą również udostępniamy.

Pliki do pobrania
Download this file (Prezentacja.pdf)Prezentacja.pdf
Download this file (Ulotka.pdf)Ulotka.pdf

Europejski Tydzień Szczepień

Europejski Tydzień Szczepień ( 20.04.15 – 24.04.15)

Europejski Tydzień Szczepień promuje przesłanie, iż uodpornienie każdego dziecka, ma zasadniczy wpływ na zapobieganie chorobom i ochronę życia społeczeństwa.

Celem Europejskiego Tygodnia Szczepień jest zwiększenie zasięgu szczepień ochronnych, poprzez podniesienie świadomości na temat znaczenia szczepień wśród: rodziców i opiekunów, pracowników służby zdrowia, a także polityków, decydentów oraz przedstawicieli mediów.

Na rok 2015 przypada 10 rocznica Europejskiego Tygodnia Szczepień.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zawarła przesłanie tegorocznych, jubileuszowych obchodów, w haśle: („Zwiększ liczbę uodpornionych”) Natomiast w Polsce, już po raz kolejny, obchodom Europejskiego Tygodnia Szczepień przyświeca hasło: „Zaszczep w sobie chęć szczepienia”.

Mając na uwadze stałą potrzebę działań edukacyjnych w tym obszarze, Główny Inspektorat Sanitarnym, z okazji Europejskiego Tygodnia Szczepień, przygotował poradnik dla rodziców pt.: "ABC Szczepienia ochronne. Praktyczny poradnik dla rodziców dzieci do 2. roku życia" oraz ulotkę informacyjną.

Obchody Światowego Dnia Rzucania Palenia w ZS w Szczurowej

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu  obchodzony  jest tradycyjnie w trzeci czwartek  listopada.  Idea tego Dnia   narodziła  się w Stanach  Zjednoczonych, w Polsce   obchodzony jest  od 1991 roku.  Tysiące palaczy starają się w tym Dniu wytrwać bez palenia, a część z nich przestaje w ogóle palić. Zarówno w Polsce jak i na świecie problem używania tytoniu występuje na bardzo dużą skalę. Zgodnie z najnowszym ogólnopolskim badaniem GIS z 2013 r., do codziennego palenia przyznaje się co trzeci Polak (31%) w wieku  15 lat i więcej (23% kobiet i 39 % mężczyzn). Odsetek osób przyznających się do nałogowego palenia nie zmienił się w istotny sposób w porównaniu z 2012 rokiem (29%).   Pozytywnym zjawiskiem jest to, że najmłodsi ankietowani palą najmniej co może być spowodowane zmieniającymi się trendami (modą na niepalenie) oraz ograniczeniami prawnymi związanymi z paleniem tytoniu w miejscach publicznych. Dane statystyczne są alarmujące. Na całym świecie  wskutek palenia tytoniu przedwcześnie umiera ok. 3,5 miliona osób, a przeciętna osoba, która wypala do 10 papierosów dziennie, skraca sobie życie o 4,5 roku. Dlatego warto zrezygnować  z palenia tytoniu. Organizm nawet po wieloletnim trwaniu nałogu jest w stanie naprawić szkody wyrządzone przez dym tytoniowy. Układ krążenia już w kilka dni po zaprzestaniu palenia ulega poprawie, a płuca zaczynają oczyszczać się ze szkodliwych substancji.

Tegoroczne obchody Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu zbiegają się  z czwartą rocznicą  wejścia w życie znowelizowanej ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, wprowadzającej zakaz palenia w miejscach publicznych  (Dz. U. z 1996 r., Nr 10 poz55 z późn  zm.)  

Obecnie poparcie dla obowiązującego prawa deklaruje aż 68% palących i 84% niepalących Polaków. Badania przeprowadzone przez GIS w 2013 r. pokazują, że 10% Polaków dostrzegło zdecydowaną poprawę w przestrzeganiu zakazów ograniczających palenie tytoniu, a 45% przyznała, że wprowadzenie zakazu palenia sprzyja podejmowaniu przez nich decyzji orzuceniu palenia.

W ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Rzucania Palenia Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia PSSE Brzesko, przeprowadzała akcję profilaktyczna w ZS w Szczurowej. Zainteresowani ( których nie brakowało) mogli zbadać stopień zatrucia organizmu dymem tytoniowym. Podczas pomiarów przeprowadzano dystrybucję ulotek antynikotynowych oraz materiałów informacyjnych z zakresu HIV/AIDS, dopalaczy oraz substancji uzależniających.

STOP DOPALACZOM!

Dopalacze - potoczna nazwa różnego rodzaju substancji psychoaktywnych,  które nie znajdują się na liście środków kontrolowanych przez ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii. Spożycie ich ma na celu wywołanie w organizmie jak najwierniejszego efektu narkotycznego substancji zdelegalizowanych. Dopalaczami mogą być nazywane związki stanowiące pochodne zakazanych substancji psychoaktywnych (np. amfetaminy) lub też preparaty ziołowe zawierające związki halucynogenne. Stopień ich szkodliwości na zdrowie i potencjału uzależniającego jest różny. Wiele substancji nie zostało jeszcze pod tym względem zbadanych, co stwarza dodatkowe zagrożenie. Bezsprzecznie fałszywe jest przekonanie, że dopalacze są bezpieczną alternatywą narkotyków. Oficjalnie dopalacze sprzedawane są jako produkty kolekcjonerskie, nie nadające się do spożycia.

Dopalacze, jak i inne substancje odurzające, niszczą przede wszystkim OŚRODKOWY UKŁAD NERWOWY i negatywnie wpływają na pracę mózgu. Efekty działania są bardzo zróżnicowane w zależności od indywidualnych cech organizmu:

·  poczucie niepokoju,

·  bóle głowy,

·  kłopoty ze snem,

·  palpitacja serca,

·  dezorientacja oraz poczucie załamania,

·  ataki szału, łącznie z koszmarnymi halucynacjami i urojeniami, niekiedy porównywanymi do psychozy.

Dopalacze mogą także powodować chwilowe problemy z oddychaniem, znużenie, brak chęci do działania, problemy z koncentracją oraz stany lękowe.

Stosowanie dopalaczy jest coraz bardziej powszechne i może stać się początkiem uzależnienia.

Wszystkie osoby zainteresowane uzyskaniem informacji na temat profilaktyki dopalaczy odsyłamy do opracowań zamieszczonych na stronach:

https://gis.gov.pl/kategoria/zdrowie/choroby-i-zagrozenia/dopalacze/

http://www.kbpn.gov.pl/portal?id=3040687

 
 

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Kontakt

Sekretariat:
tel. (+48 14) 66-30-743
fax (+48 14) 68-63-310
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2019  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzesku