XII Borzęckie Święto Grzyba z Inspekcją Sanitarną promującą zdrowy tryb życia i właściwe zachowania zdrowotne

W dniach 20-21 sierpnia 2016 r. obchodziliśmy XII Borzęckie Święto Grzyba. W tym roku gwiazdorską oprawę stworzyły występy zespołu BRACIA, Rock Symphony – Koncert Polskiej Orkiestry Muzyki Filmowej oraz koncert: Urszula Symfonicznie. Na scenie nie zabrakło również koncertów lokalnych wykonawców, jak także promujących się zespołów tanecznych i sekcji sportowych. W bogatym programie oprócz stałych pozycji, jak Turniej Sołectw czy konkurs na najlepszą potrawę z grzybów, znalazło się wiele dodatkowych atrakcji także dla najmłodszych. Dużo mocnych wrażeń zapewniło wesołe miasteczko.

Między przygotowanymi smakołykami z grzybów przez lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, nie zabrakło punktu konsultacyjno – informacyjnego Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brzesku, która promowała zdrowy oraz aktywny styl życia. W naszym punkcie zainteresowani „palący” i „bierni palacze” mieli możliwość poddać się badaniu na zawartość CO w wydychanym powietrzu, jak również uzyskać porady jak skutecznie zerwać z nałogiem tytoniowym – wsparte kampanią „Nie zawsze wędzone trzyma dłużej” oraz Programem Ograniczenia Zdrowotnych Następstw Palenia Tytoniu w Polsce. Prowadzono dystrybucję materiałów informujących o: substancjach psychoaktywnych (dopalacze, narkotyki, kampania „Młodość w dobie uzależnień”), prawach kobiet w okresie ciąży, porodu i połogu oraz roli zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Dopełnieniem powyższego było prowadzenie w punkcie poradnictwa z zakresu profilaktyki choroby HIV/AIDS, wsparte kampanią ulotkową. Mimo, iż pogoda pozostawiała wiele do życzenia i na wagę złota były kalosze, akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, co mogą Państwo stwierdzić zapoznając się z relacja zdjęciową jaką zamieszczamy poniżej.

 

Materiały informacyjne, rekomendacje, wytyczne oraz ulotki tematyczne, kierowane do osób zaangażowanych w przygotowania i obsługę Światowych Dni Młodzieży – Kraków 2016

Zainteresowanych zagadnieniami związanymi z przygotowanymi do Światowych Dni Młodzieży – Kraków 2016 zachęcamy do zapoznania się z zawartością strony: http://pssebrzesko.wsse.krakow.pl/index.php/obszary-dzialan/promocja-zdrowia/97-ap, gdzie udostępniamy materiały, które w naszej ocenie będą dla Państwa źródłem przydatnej wiedzy na etapie przygotowań do ŚDM, jak też umożliwią zachowanie właściwych standardów higieniczno-zdrowotnym w przebiegu działań  towarzyszących powyższemu przedsięwzięciu. Strona będzie sukcesywnie aktualizowana, dlatego też zachęcamy do jej regularnego odwiedzania.

Czytaj więcej...

Legionelloza – procedura działań zapobiegawczych

Celem minimalizacji ryzyka skolonizowania bakterią Legionella sp. instancji ciepłej wody w budynku, a tym samym zredukowania ryzyka zachorowania na jedną z dwóch charakterystycznych postaci legionellozy - choroba legionistów lub gorączka Pontiac, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brzesku zamieszcza poniżej opis procedury czyszczenia i dezynfekcji instalacji ciepłej wody użytkowej. Podjęcie działań  zapobiegawczych, o których traktuje przywołana wyżej procedura jest szczególnie zalecane administratorom i zarządcom obiektów użyteczności publicznej, będących miejscem zakwaterowania uczestników Światowych Dni Młodzieży – Kraków 2016.

Procedura postępowania – dezynfekcja termiczna sieci*

  1. W przypadku przeprowadzania dezynfekcji termicznej woda w podgrzewaczach danego budynku powinna zostać ogrzana do temperatury co najmniej 70ºC, w tym czasie wszystkie punkty czerpalne powinny być zamknięte, a pompa cyrkulacyjna powinna być włączona. Ten stan pracy instalacji powinien być utrzymany aż do uzyskania odpowiedniej temperatury w obiegu cyrkulacyjnym w punkcie zasilania podgrzewacza wodą. Temperatura na wyjściu z wymiennika ciepłej wody użytkowej, (jeżeli woda pochodzi z miejskiej sieci ciepłowniczej powinien to być kurek wody najbliższy wejścia sieci ciepłej wody użytkowej do budynku) winna wynosić co najmniej 65º C.
  2. Następnie należy przeprowadzić dezynfekcję termiczną punktów czerpalnych poprzez otwarcie i przepłukanie wszystkich kranów i prysznicy w sieci. Czas płukania powinien wynosić od 5 do 30 minut. Istotnym jest aby woda w punkcie końcowym sieci osiągnęła wysoką temperaturę co będzie świadczyć o tym, iż dezynfekcja dotyczyła całej sieci.

Zgodnie z Załącznikiem nr 8 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2015, poz. 1989), jako niewymagające podjęcia specjalnych działań, określono skażenie instalacji ciepłej wody użytkowej na poziomie poniżej 100 jtk pałeczek bakterii Legionella sp.

Procedurę postępowania oraz częstotliwość badania w przypadku stwierdzenia zanieczyszczenia ciepłej wody użytkowej bakteriami Legionella sp. określa Załącznik nr 8 do ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Jeżeli dezynfekcja termiczna nie odniesie zamierzonego skutku i w wynikach badań nadal będzie skażenie pałeczkami bakterii Legionella sp., należy podjąć dalsze kroki zmierzające do obniżenia jej ilości poprzez przeprowadzenie dezynfekcji chemicznej instalacji ciepłej wody użytkowej budynku.

* Przedstawione powyżej wytyczne opracowano na podstawie materiałów roboczych, udostępnionych przez Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Żywienie uczestników Światowych Dni Młodzieży – Kraków 2016 w obiektach innych niż zakłady żywienia zbiorowego

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom osób, stowarzyszeń i grup inicjatywnych z powiatu brzeskiego, zaangażowanych w przygotowania tegorocznych Światowych Dni Młodzieży – Kraków 2016 oraz w odpowiedzi na coraz liczniej pojawiające się zapytania o warunki żywienia pielgrzymów uczestniczących w powyższym przedsięwzięciu, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brzesku, bazując na materiałach opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie, przygotował poradnik, w którym zawarto wytyczne higieniczne dla bezpiecznej produkcji żywności w obiektach innych niż obiekty żywienia zbiorowego. Prowadzący żywienie pielgrzymów, ale też zainteresowani szeroko pojętą tematyką produkcji żywności z zachowaniem właściwych standardów higienicznych, znajdą w załączeniu powyższe opracowanie.

Czytaj więcej...

Warunki żywienia pielgrzymów, uczestniczących w Światowych Dniach Młodzieży - Kraków 2016

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brzesku, udostępnia w załączonym pliku Wytyczne Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dla podmiotów prowadzących żywienie pielgrzymów, uczestniczących w Światowych Dniach Młodzieży – Kraków 2016. Adresatami wskazówek zawartych w wytycznych są następujące podmioty/miejsca:

- punkty wydawania/spożywania posiłków

- miejsc i formy składowania paczek z suchym prowiantem,

- miejsce i warunki sporządzania posiłków przez Parafialne Komitety Organizacyjne.

Pomimo określonej jak wyżej grupy docelowej, informacje zawarte w wytycznych stanowić mogą przydatną wiedzę, dla wszystkich tych osób, które goszcząc pielgrzymów w prywatnych domach będą oferować im również posiłki. Udostępnione Państwu opracowanie zwiera również informacje odnośnie warunków przygotowywania żywności bezpiecznej dla zdrowia.

Pliki do pobrania
Download this file (Wytyczne.pdf)Wytyczne.pdf

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Kontakt

Sekretariat:
tel. (+48 14) 66-30-743
fax (+48 14) 68-63-310
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2019  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzesku